Artikel 2 van 17

Blog - Mini binnenkijker aflevering 8: het poppenhuis met winkeltje van kniên

September 2023

In de blogreeks “de mini binnenkijker” gaan we op zoek naar de leukste poppenhuizen van heel Nederland en België. De gasten die ik interview voor dit blog geven ons een inkijkje in hun mini droomhuizen en voorzien ons van de leukste en meest praktische DIY tips voor het maken en inrichten van zo’n mooi poppenhuis. We komen in dit blog ook meer te weten over het verhaal achter dit huis, want een poppenhuis betekent voor een gezin soms zo veel meer dan alleen een speelhuis. Oftewel, een blog boordevol inspiratie!

Mini binnenkijker nr 8: het poppenhuis van Ilona

In aflevering 8 in de reeks mini binnenkijkers, mogen we binnen kijken in het gave poppenhuis van het dochtertje van Ilona. Zij vertelt en laat ons met prachtige foto’s zien hoe het poppen herenhuis, met maar liefst 5 verdiepingen, van Fiene tot stand is gekomen. Ook deelt ze haar leukste (shop)tips om zelf dingen voor de inrichting van het poppenhuis te maken. Kijk en lees je mee?

Hoe is jullie poppenhuisavontuur gestart?

Tijdens de eerste coronagolf is mijn poppenhuishobby gestart. We hadden privé nogal wat voor onze kiezen gekregen en ik had iets nodig om mijn hoofd leeg te maken. Het dochtertje van een vriendin was binnenkort jarig en ik besloot om een poppenhuisje te maken van een oude, vintage, koffer. Ik kocht wat meubeltjes via Marktplaats en ging aan de slag met stof, lampjes, een houten vloertje en schilderwerk. Toen het huisje af was merkte ik dat mijn hoofd vol zat met nieuwe ideeën.

Zo heb ik heel wat avonden Instagram en Pinterest afgestruind én werd ik ‘verliefd’ op de muisjes van Maileg. Volgens mij zag ik ze het eerste bij Skattich. Vervolgens besloot ik een poppenhuis te gaan kopen, wat mijn man en ik vervolgens opgehaald hebben aan de andere kant van het land. Ach, het was toch Corona en we hadden niks te doen! Deze heb ik toen opgeknapt en toen hij af was verkocht.

Was er een speciale aanleiding voor het opknappen van een poppenhuis?

Toen ik in 2020 zwanger bleek te zijn van een meisje moest er natuurlijk een poppenhuis komen. Na Fiene haar eerste verjaardag wist ik hoe het huis eruit moest komen te zien. Ik had op Marktplaats een prachtig poppenhuis gevonden, maar helaas was deze al verkocht. Na wat navraag te hebben gedaan, bleek deze ook nergens meer verkrijgbaar en was de persoon die deze huizen maakte helaas overleden. Dat deed me besluiten om het poppenhuis zelf te gaan maken. Ik heb de houten platen op maat laten zagen bij www.opmaatzagen.nl en heb de ramen er zelf met een decoupeerzaag ingezaagd. Dat is wel een klusje, zeker omdat het heel recht moet!

De ramen heb ik gekocht bij een poppenhuis miniaturen shop (Anita’s poppenhuis) en via de bekende Chinese website. De sierlijst komt bij de Gamma vandaan. Het dak op maat maken was het lastigste, want dit moest onder een bepaalde hoek gezaagd worden. De bedoeling was om het poppenhuis cadeau te geven aan mijn dochter op haar 2e verjaardag. Zo had ik een deadline waarop het af moest zijn.

Kun je nog iets meer vertellen over het inrichten van het poppenhuis?

Na het in elkaar zetten, zagen van de ramen en deuren, en het schilderwerk kon het inrichten beginnen! Voordat ik begon aan alle kamertjes heb ik een soort kleurenpalet bedacht en ben ik gaan zoeken welke behangetjes daarbij zouden passen. De kleur van het poppenhuis is dezelfde kleur als Fiene haar commode. Ik heb de stijl van haar eigen kamertje terug laten komen in het poppenhuis op verschillende plekken. Zo heb ik gebruik gemaakt van het behang “Joy” en “Bloemenzee” van Bibelotte. En kreeg ik via @sosn_interieur_styling een heel gaaf vintage behangetje opgestuurd dat ik in de woonkamer heb gebruikt. Voor de vleurtjes gebruik ik plakplastic (Gamma), dat knip ik vervolgens in reepjes en plak ik er dan op. In de badkamer, keuken en in de hal heb ik échte tegeltjes gebruikt. Ik lijmde deze op een stuk stevig karton, vervolgens voegen en deze plakte ik dan in het poppenhuis (en dan de randjes nog even voegen). Helaas hebben ze niet van die leuke vormen in minitegeltjes en zo kwam ik bij Moonwalk Teddybear terecht. Zij verkocht echt de allerleukste stickers die konden fungeren als tegeltjes voor in het badkamertje! Ook heb ik de bloemetjes stickers op meerdere plekken in het poppenhuis gebruikt. Behang voor je poppenhuis kun je echt overal vandaan halen, denk aan cadeaupapier, de papierboeken bij de Action of Søstrene Grene of je print het zelf uit! Via @styleandsuger kwam ik op het idee om met die lijsten te werken in de ouderslaapkamer. Dit is gemaakt van roerstaafjes van de Action.

Mini binnenkijker aflevering 8 het poppenhuis met winkeltje

Ik ben kamer voor kamer gaan inrichten, dus terwijl de zolder helemaal klaar was, was de keuken nog helemaal wit. Zelf vind ik dit een fijne manier van werken. Ik heb veel gekocht bij @Tinyhousetoys en @skattich, dat zijn echt mijn favoriete poppenhuis winkeltjes! Daarnaast werk ik vaak samen met Janina van @littlebynina, zij kan ideetjes uit mijn hoofd supermooi uitwerken en laseren uit hout. Voor maatwerk moet je echt bij haar zijn. Zo wilde ik bijvoorbeeld een bedstee met werkende deurtjes…

De bank en stoel in de woonkamer maak ik zelf. Fiene heeft zelf het stof uitgezocht van het gele stoeltje. De kast heb ik gekocht en toen beschilderd in de stijl van een poster op haar slaapkamer. Het tentje is gemaakt van hetzelfde stof als haar geboortepakje. Zo heb ik in het huis overal kleine ‘knipoogjes’ terug laten komen naar ons eigen huis of haar kamertje. Echt een mooie herinnering.

Het winkeltje is geïnspireerd op Dille en Kamille. Ik heb hun logo veranderd in Fiene en Kniên. Kniên betekent konijn in het Limburgs en zo heet het knuffelkonijn van mijn dochter.

Mini binnenkijker 8: het winkeltje van knien

Veel van de meubeltjes zijn van Maileg, miniatuur webshops, Skattich, of zelfgemaakt. Ik ben ook niet te bang om iets te kopen en dan opnieuw te schilderen of te slopen en aan te passen.

Waar heb je inspiratie opgedaan?

Pinterest en Instagram waren hierbij mijn grote inspiratie! Ik was meteen verliefd op de muisjes van Maileg, die moesten er komen. Uiteindelijk ben ik daar zelf ook kleding voor gaan maken en naai ik ieder jaar een Sinterklaascollectie voor de muisjes. De popjes van @Kleinelievelijne zijn ook prachtig en leuk om te combineren met Maileg.

Voor Fiene heb ik ook nog 2 handgemaakte popjes gekocht bij @smillahandmade, echt ontzettend gedetailleerd en mooi gemaakt. 

Heb je nog meer shoptips voor de inrichting van het poppenhuis?

Als je net begint, kijk dan ook vooral op Marktplaats naar meubeltjes. Veel meubeltjes zijn echt met een beetje schilderwerk leuk op te knappen. Websites waar ik graag shop:

Skattich.nl, tinyhousetoys.nl, dollhousedesign.nl, olliesdollhouse, sweettinyhouses.nl, anitaspoppenhuis, HBmonique.nl en Ali..

Via instagram zijn: @ministuga en @maileg.house ook echt leuk om te volgen. Deze dames maken prachtige dingen voor poppenhuizen!

Mini binnenkijker 8: het poppenhuis met winkeltje van knien

Wat is de eerste DIY tip die in je opkomt?

Gewoon aan beginnen, het hoeft niet meteen perfect..! Ik haak plantjes voor in het poppenhuis, van vilt kan je ook erg leuke plantjes maken! Een BH-sluiting is een leuk ‘haakje’ voor aan een kapstok. Raambekleding kun je ook maken van allerlei restmateriaal.

Waar ben je het meest trots op?

Ik denk het geheel. Dit huis is toch wel het mooiste huis wat ik tot nu toe gemaakt heb. Ohja en het systeem voor de trappen… De trappen werken met magneetjes en spijkertjes (in de sierlijsten) zodat deze verplaatsbaar is tijdens het spelen. En wat ik aan dit poppenhuis leuk vind is het kleine ‘muizenholletje’ in de deur van het poppenhuis én de kapstok die volledig geïnspireerd is op een kapstok bij mijn vriendin Noortje (@house.of.the.mice) thuis.

En wat ik erg leuk vind als bijkomstigheid: ik heb er veel nieuwe mensen door leren kennen. Superleuke dames waar ik nog steeds regelmatig contact mee heb.

Waar in huis heeft het poppenhuis een plekje gekregen?

Het huis staat nu op de vloer in de woonkamer, maar moet nog verplaatst worden naar op de speelgoedkast. Fiene kan zo bij de meeste verdiepingen. Fiene speelt er het meeste mee, vandaar dat ook de meeste details en kleine spulletjes (vb. van het winkeltje) eruit zijn gehaald.. die krijgt ze later als ze wat groter is. Aan de zijkant hebben we grepen gemaakt zodat we het redelijk makkelijk kunnen verplaatsen.

Fiene wil vaak samen spelen en roept dan “mama meespelen”. Zo zitten we dan samen uren voor het poppenhuis en beleven de muizen de leukste avonturen.

Mini binnenkijker 8: het poppenhuis van Ilona

Tot slot: staat er nog iets op jullie wensenlijstje?

Ik wil graag nog een soort pergola maken aan de zijkant van het huis met een schommel… en in januari verwachten we een broertje voor Fiene dus het volgende project wordt een autogarage!

Dank je wel Ilona dat we vandaag in jullie fantastische poppen herenhuis mochten binnenkijken. Heb jij er ook van genoten om dit interview te lezen? Laat dan een reactie achter op Instagram/Facebook onder de reel over dit blogbericht. Ilona en ik lezen de reacties allemaal! En hopelijk geeft deze mini binnenkijker jou ook weer inspiratie om met de verbouwing en/of inrichting van jullie poppenhuis aan de slag te gaan. Neem vooral ook een kijkje op het Instagram account van Ilona @winterzoet.house voor meer DIY inspiratie en tips.

© 2015 - 2024 Moonwalkteddybear | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel