Artikel 15 van 17

Hinkelen: de spelregels en welke varianten van het hinkelspel ken jij?

5 september 2022

Hinkelde jij vroeger ook met je vriendinnen op het schoolplein? Hinkelen is een buitenspel wat al velen jaren teruggaat en volgens mij nog minstens zo populair is om te doen. Een wandelingetje in de zomer door onze wijk levert heel vaak wel ergens een hinkelbaan van stoepkrijt op de stoep op en mijn kinderen testen dan altijd vrolijk even of deze wel goed uitgetekend is :). Ook vind je ze regelmatig terug in de lokale speeltuintjes of op het plein van een kinderdagverblijf of school. 

Hinkelen: de spelregels en welke varianten van het hinkelspel ken jij?

Een ding is zeker: daar waar een hinkelpad ligt, daar zijn kindjes lekker aan spelen. Tijd om nog eens de spelregels op een rijtje te zetten voor jou. Ontdek in dit blog ook verschillende variaties en uitdagingen die je kunt toevoegen om het spel nog leuker te maken. Hinkelen is niet alleen een leuk tijdverdrijf, maar ook een geweldige manier om je kind te helpen bij het ontwikkelen van balans, coordinatie en motorische vaardigheden.

De hinkelbaan: ready, set, go!

Om te kunnen beginnen met hinkelen heb je natuurlijk wel een hinkelbaan nodig. Deze kun je heel eenvoudig zelf maken met wat stoepkrijt. Teken de vakken van 1 tot 9 uit die groot genoeg zijn voor kindervoeten. Maar schroom niet om de vakken zo te maken dat grote schoenmaten er ook in passen. Dan kun jij als ouder ook lekker meedoen! 

Tip: bij de Action of Kruidvat vind je hele voordelige verpakkingen met van die grote stoepkrijt. Dat tekent heerlijk!

Basisregel: het gooien van een voorwerp

Het spel begint met het gooien van een voorwerp. Een handige regel hierbij is trouwens om (waarschijnlijk heel herkenbaar) discussies te voorkomen wie mag beginnen, dat de jongste speler eerst gooit. Iedere speler kiest hiervoor een klein voorwerp dat je kunt gebruiken om te werpen. Een voorwerp dat makkelijk wegrolt is overigens niet handig, want dan is het lastig om in de vakken te mikken. Denk bijvoorbeeld aan een steentje, een houten blokje, een zandzakje/pittenzakje of een flessendop. De eerste speler gaat voor het vak met nummer 1 staan en gooit zijn of haar voorwerp in het voorste vak. Valt het voorwerp buiten dit vak? Dan is de volgende speler helaas direct aan de beurt. Als de speler wel goed in het vak heeft gemikt, dan mag hij of zij nog een poging doen om het hinkelpad te vervolgen. 

De overige spelregels van het hinkelen

Het hinkelpad wordt volledig afgelegd op een been, "hinkelend" dus. Tijdens het hinkelen moet de speler altijd het vak waarin het voorwerp ligt overslaan. Als het voorwerp in vak 1 is gegooid, moet de speler dus direct naar vak 2 springen. Een uitzondering op het hinkelen op 1 been is wanneer de vakken naast elkaar liggen. Hierbij zet je de voeten tegelijk in ieder vak (naast elkaar) neer en vervolg je je pad. Als je bij het laatste cijfer beland bent draai je je om en hinkel je terug. Op de terugweg moet je proberen om het voorwerp weer op te pakken en mee terug te nemen. De speler doet dit wanneer hij is aanbeland in het vak voor het vak met het voorwerp. Dus als de speler terug is gehinkeld van 9 naar 2, dan mag hij het voorwerp in 1 vak oppakken. En uiteraard is dit ook maar op 1 been!

Wanneer ben je af?

Bij deze nog even op een rijtje wanneer je af bent bij het hinkelen. Een speler is af wanneer:

  • het voorwerp niet in het juiste vak komt
  • je tijdens het hinkelen buiten het vak terecht komt
  • je tijdens het oppakken van het voorwerp je evenwicht verliest
  • je met een tweede hand of voet de grond aanraakt 
  • je naar een vak hinkelt waar het voorwerp in ligt
  • je met twee voeten tegelijk in een vak terecht komt.

De winnaar van het spel

Wanneer de speler zijn of haar voorwerp in het eerste vak heeft gegooid en erin is geslaagd om het op te pakken, mag deze speler zodra die weer aan de beurt is verder naar het tweede vak. Het steentje wordt nu in het vak met nummer 2 gegooid en op de terugweg opgepakt vanuit vak nummer 3. Let hierbij op dat je voeten, op geen enkel moment, buiten de vakken mogen komen. De andere spelers letten natuurlijk goed op of dit eventueel gebeurt. De speler die als eerste het voorwerp in alle vakken heeft gegooid, en succesvol heeft opgepakt, is uiteindelijk de winnaar.

Nieuwe varianten van een hinkelpad

Ben je op zoek naar meer uitdaging op de hinkelbaan? Je kunt bijvoorbeeld het aantal vakken uitbreiden naar 10 of meer. Daarnaast kun je afwisselen in de grootte van de vakken. Hoe kleiner je de vakken maakt, hoe moeilijker het is om netjes binnen de lijntjes te blijven. Ook kun je de vakken uit elkaar tekenen, zodat er meer ruimte ontstaat om te springen. Je moet nu nog grotere sprongen maken en dus meer je best doen. Hierbij kun je ook afwisselen met rechthoeken, rondjes, driehoeken enz. Laat lekker je creativiteit de vrije loop zou ik zeggen!

Spelregels hinkelen en verschillende varianten hinkelbaan

Het regent, wat nu?!

De herfst is in aantocht en het buiten spelen wordt dan vaak toch ietsje minder door de regen. Geen probleem: met de hinkelbaan van Moonwalk Teddybear kun je binnen ook uren speelplezier beleven. Kies je favoriete kleur, die wellicht ook nog mooi matcht met de rest van het interieur van de kinderkamer en de kindjes kunnen fijn hinkelen in hun slaapkamer!  

Wie daag jij uit voor een potje hinkelen?

Fotografie: foto 1: in tijdschrift Ouders van Nu, foto 2 en 3: Moonwalk Teddybear, foto 4: @yogabeertjes

 

Shop hier de hinkelbaan van Moonwalk Teddybear

 

 

© 2015 - 2024 Moonwalkteddybear | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel