Artikel 14 van 17

Blog - De leukste ideeën voor een herfsttafel

2 november 2022

De klok is weer verzet naar wintertijd en de herfst is nu echt volop aangebroken. Des te leuker om samen met jouw kindjes de herfst naar binnen te halen en met de herfstschatten die je buiten tegen komt iets moois te maken voor op hun kamer of op een ander plekje in huis dat je hebt ingericht als seizoenstafel. In dit artikel heb ik inspiratie voor jou verzameld om zelf met een herfsttafel aan de slag te gaan. 

De leukste ideeën voor een herfsttafel

Een seizoenstafel is een handig middel om de zintuigen en motoriek bij kinderen te bevorderen. Je kunt heel laagdrempelig iets doen met de 4 jaargetijden en je hebt niet veel nodig om zo'n plekje sfeervol in te richten. Kindjes kunnen dan voelen, lezen, ruiken en spelen met de spulletjes die op de tafel liggen. Dit stimuleert de fantasie en geeft hen weer inspiratie om op een andere manier met het speelgoed wat er al in huis is te spelen.

Een sfeervolle herfsttafel maken

Heb jij al eens nagedacht over het maken van een herfst seizoenstafel samen met jouw kindjes? Een herfsttafel is namelijk echt zo gemaakt. Je kunt heel eenvoudig een plekje op een lage kast in de woonkamer vrij maken. Ook in de huidige speelhoek een apart plekje creeëren is een goed idee. Of heb jij een kastje of wandplankje in de kinderkamer dat je kunt inrichten met het thema herfst? Kijk alvast eens rond wat je al voor spulletjes in huis kunt vinden die passen binnen het thema. Denk hierbij ook aan de herfstkleuren die bij dit thema passen. 

Gebruik natuurlijke materialen voor de seizoenstafel

Tijdens een wandeling op zondagmiddag in het bos kun je beginnen met het verzamelen van allerlei basismaterialen. Denk aan eikels, kastanjes, dennenappels. Maar ook de mooiste bladeren, in allerlei kleuren en vormen, die je kunt vinden. Op Pinterest vind je allerlei tips en ideeën voor het maken van allerlei toffe knutsels met deze materialen.

Fantasiedieren knutselen

Bijvoorbeeld diertjes met behulp van de eikels of kastanjes op stokjes die je kunt schilderen en beplakken met wiebeloogjes. Kijk welke fantasiedieren je kunt vormen van de verschillende bladeren die jullie hebben gevonden. Plak ze op een a4tje en met een bijpassende lijst eromheen heb je een prachtig kunstwerk. Nog een leuk knutselidee is om met de zelfdrogende witte klei van de Action bijvoorbeeld deze slakken te maken. 

Leuke boekjes met thema herfst

Een echte musthave op de herfstafel: boekjes die over dit thema gaan of er aan verwand zijn. Ga samen naar de bibliotheek om te speuren naar de leukste herfstverhalen of kijk of je boekjes in je huidige collectie thuis hebt staan die passen binnen dit jaargetijde. Ook een aanrader is om eens bij de kringloop binnen te lopen. Daar zijn vaak ontzettend leuke boekjes voor een fijn budget te vinden. Boeken over heksen en de Gruffalo zijn hier bijvoorbeeld een dikke hit in huis en passen heel goed bij het herfstthema.

Spelletjes op de herfst seizoenstafel 

Vaak liggen alle spelletjes in een kast en is het voor de kindjes lastig om overzicht te krijgen wat er allemaal is. Pik de spelletjes er uit die raakvlakken hebben met herfst en leg deze ook klaar op de tafel. En wat dacht je van het doen van spelletjes met de kastanjes, dennenappels of eikels die je hebt verzameld in het bos? Ideaal speelmateriaal voor in de zandbak of zandtafel of gebruik ze voor het hinkelen op de hinkelbaan in de tuin of in je slaapkamer. 

De seizoenstafel versieren met herfstdecoraties

Tot slot is het leuk om de herfsttafel aan te kleden met decoraties rond dit thema. Wat dacht je bijvoorbeeld van een muurcirkel die je gemakkelijk in het hoekje neerzet in een houder? Herfstdieren als een vos of een hertje doen het altijd goed. Met de vosjes kastknopjes van Xenos kun je het hoekje ook gelijk een herfstsfeertje meegeven. De sterren muurstickers vormen een mooie basis voor deze plek.
De seizoenstafel kun je trouwens aanpassen op de feestdagen of andere gebeurtenissen die plaatsvinden tijdens de herfst. Een seizoenstafel is dan ook alles behalve een statisch geheel! Is het halloween dan kun je je griezeligste outfit of mooiste masker neerleggen op de herfsttafel. Ook de Sint kun je straks een plekje geven in de vorm van houten poppetjes en zijn paard. Met verlichting kun je de tafel nog extra sfeer geven in de donkere dagen. Denk aan led waxine lichtjes in bijpassende houders of de lichtjes van Cotton ball lights. 

Zeg het met kleur

Richt je herfsttafel in passend bij dit seizoen, maar vooral ook jouw smaak en interieurstijl. Met warme kleuren als mosgroen en roestbruin maak je het herfstthema helemaal compleet. Maar niets is te gek en laat vooral je creativiteit de vrije loop. Een tafel in bijvoorbeeld pasteltinten als dat meer passend is bij de stijl van jouw woonkamer, is ook heel gaaf. 

Ik ben benieuwd: ga jij een herfsttafel maken? Stuur me een berichtje of DM op Instagram en ik deel graag jouw herfsttafel ter inspiratie daar!

Fotografie: foto 1,3 en 4 van Moonwalk Teddybear, foto 2 beeld van Pinterest

 

Shop herfst dieren muurcirkels

© 2015 - 2024 Moonwalkteddybear | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel