Artikel 10 van 18

Blog - Mini binnenkijker aflevering 4: het kersthuis

18 december 2022

In de blogreeks “de mini binnenkijker” gaan we op zoek naar de leukste poppenhuizen van heel Nederland en België. De gasten die ik interview voor dit blog geven ons een inkijkje in hun mini droomhuizen en voorzien ons van de leukste en meest praktische DIY tips voor het maken en inrichten van zo’n mooi poppenhuis. We komen in dit blog ook meer te weten over het verhaal achter het poppenhuis, want een poppenhuis betekent voor een gezin soms zo veel meer dan alleen een speelhuis. Oftewel, een blog boordevol inspiratie!

Mini binnenkijker nr 4: het poppenhuis van Vera

In al weer aflevering 4 van de “mini binnenkijker” mogen we binnen kijken in het schitterende poppenhuis van het gezin van Vera. Zij laten zich inspireren door onder andere de verschillende seizoenen en feestdagen. In deze decembermaand is hun mini droomhuis helemaal gehuld in kerstsfeer. Kijk en lees je mee?

Wanneer hebben jullie het poppenhuis gekregen?

Dit poppenhuis hebben we nu ruim 3 jaar. Mijn schoonvader maakte zelf dit poppenhuis voor mijn oudste dochter. Als voorbeeld hebben een oud poppenhuis van Rivera Maison gebruikt. Mijn man maakte de bouwtekeningen en mijn schoonvader bouwde aan de hand hiervan het huis. 

Hiervoor hadden we al 2 jaar een poppenhuis van de Ikea dat we zelf hebben opgeknapt. Omdat mijn dochter hier veel mee speelde wilde we haar graag een groter poppenhuis geven. 

Was er een speciale aanleiding voor de aanschaf van het poppenhuis?

Op haar 5de verjaardag kreeg mijn oudste dochter dit poppenhuis van mijn schoonouders. Mijn schoonvader is heel erg handig en houdt er erg van om dingen te maken. Hij geniet er van om voor zijn kleinkinderen iets te maken wat ze voor altijd zullen koesteren en hopelijk ooit weer door kunnen geven aan hun eigen kinderen. 

Kun je iets meer vertellen over het inrichten van het poppenhuis?

De basis van ons poppenhuis hebben heel naturel gehouden. Wit met een grijs dak en grijze accenten bij de ramen. Hoewel ik erg kan genieten van andere poppenhuizen met behangetjes en mooie vloeren past dat niet bij ons. De grootte van het poppenhuis maakt al veel indruk! 

Wel wist ik dat we Maileg spulletjes voor het poppenhuis wilde gaan gebruiken. Tijdens mijn eerste zwangerschap ontdekte ik Maileg en sindsdien ben ik verliefd op dit prachtig merk. Veel pastel, mooie details, vaak ietwat romantisch en hierdoor super schattig. 

Waar heb je inspiratie opgedaan?

Veel inspiratie voor de inrichting van het poppenhuis heb ik gevonden op Instagram en Pinterest. Ik volg graag diverse 'Maileg' accounts en de #maileghouse op Instagram en geniet er van wat iedereen voor moois maakt en verzint.

Heb je shoptips voor de inrichting van het poppenhuis voor ons?

Skattich (@skattich) maakt zelf diverse poppenhuis spullen en verkoopt ook Maileg. Ze heeft ook echt een magisch account. Echt een volg tip. 

Maileg.house (@maileg.house) heeft ook een prachtig huis een maakt veel detail foto's. Ook via haar Etsy shop bied ze zelf gemaakte items aan. 

Bij Atelier Winterzoet (@atelierwinterzoet) shopte ik een mooie stoffen stoel en kerst beddengoed. En natuurlijk kun je bij haar terecht voor heuse Maileg Pieten pakjes die zij zelf maakt. En dit jaar had ze ook een Sinterklaas set! 

Wat is DE DIY tip waar je achteraf zelf ook veel aan hebt gehad?

Probeer uit wat bij je past. Laat de kinderen mee helpen waar mogelijk. Dat vinden ze echt leuk om te doen en zo maak je het echt een familie stuk. 

Wij vinden het heerlijk om bijvoorbeeld kussentjes of beddengoed setjes te maken. Soms met een speciaal uitgekozen Liberty of Londen stofje. Maar vaak ook gewoon een oud overhemd van mijn man. Ook heb ik gepersonaliseerd kussentjes gemaakt met naam. Vinden mijn kinderen echt geweldig. Soms maakt ik wel eens wat setjes op verzoek. 

Waar ben je het meest trots op?

Op onze Maileg verzameling. Het is een beetje een uit de hand gelopen hobby. Elke keer denk ik weer: “nu zijn we echt compleet”. En elke keer weer word ik totaal verrast door hun nieuwe items. 

Waar heeft het poppenhuis uiteindelijk een plekje gekregen in huis?

Het poppenhuis staat bij ons in de woonkamer in de erker. We hebben er dus praktisch altijd zicht op. Vooralsnog speelt alleen mijn man speelt er niet mee. Maar mijn 3 kinderen en ikzelf kunnen er ontzettend van genieten. Ook mijn zoontje van 3 jaar speelt er graag mee. Als baby zijnde had hij al door, daar moet ik zijn! 

Mijn dochters van 6 en 8 spelen inmiddels hele rollenspellen. Ik geniet er echt van om ze te zien spelen. Ook heb ik gemerkt dat ze hiermee hun dag kunnen verwerken. Vaak worden situaties nagespeeld en kunnen ze het hiermee een plekje geven. 

Zelf geniet ik er van om alles weer mooi neer te zetten en nieuwe settings te maken. Vaak doe ik dit in de avond met een kopje thee. Heerlijk ontspannen. In de ochtend is het dan vaak rennen naar het poppenhuis, zodat ik er nog een mooie foto van kan maken. Want binnen no-time staat het weer anders door de kindjes. En zo hoor het ook. Invitation to play noemen ze dat trouwens.

Zijn er bepaalde gelegenheden, zoals de feestdagen, een inspiratiebron voor jullie poppenhuis?

De inrichting van ons poppenhuis verandert steeds weer. We hebben 6 ruimtes in het huis en elke keer heeft een ruimte weer een andere functie. Ik hou er echt van om het huis zo nu en dan helemaal om te gooien. Dit stimuleert ook weer ander spel bij de kinderen.

Ook gaat ons poppenhuis mee met de seizoenen en de feestdagen. Met Sinterklaas woonden er heuse Maileg Pietjes en een Sinterklaas in ons huis (via Aterlier Winterzoet).

En op dit moment vieren de Maileg muisjes kerst in jullie poppenhuis toch?

Nu is ons poppenhuis inderdaad helemaal in kerst stemming. Het Gingerbread huisje van Maileg is weer tevoorschijn gekomen. En er zijn Maileg kerstmuisjes en hertjes ingetrokken. We hebben diverse kerstbomen staan. Sommige zelfs met inieminie cadeautjes er onder. Deze maakte we van lege doosjes (bijv van krentjes) met een mooi papiertje en een strik. 

Daarnaast verzamel al een aantal jaren kleine kerst ornamenten die we voor het poppenhuis kunnen gebruiken. Zoals de kleine rode sleetjes. Die komen gewoon van de kerstafdeling van het tuincentrum. 

Dit jaar wilden de kinderen ook graag sneeuw en hiervoor gebruikten we wattenbollen. 

Mini binnenkijker afl 4 het kersthuis

Heb je nog tips voor het aanpassen van het poppenhuis aan bijzondere gelegenheden?

Laat je poppenhuis mee genieten van de belangrijke gebeurtenis gedurende het jaar. Is er iemand jarig? Hang er extra slingers op, knutsel hoedjes en cadeautjes. Is het herfst? Zet er paddenstoel bij of vilten pompoenen. 

Het leuke is: Alles kan en niets is fout. Zo werkt je poppenhuis als een soort spiegel voor je kind. En kunnen ze belangrijke gebeurtenissen verwerken in hun spel. 

Tot slot: staat er nog iets op je wensenlijstje?

Voor nu ben ik er blij mee hoe het poppenhuis er nu uit ziet. Maar mijn dochters zouden wel graag iets van een gekleurd muurtje of een behangetje willen. Dus wie weet komt dat er ooit nog van....

Dank je wel Vera dat we vandaag in jullie prachtige kersthuis mochten binnenkijken. Heel erg leuk ook om van je te horen welke betekenis het poppenhuis voor jullie gezin heeft. Heb jij er ook van genoten om dit interview te lezen? Laat dan een reactie achter op Instagram/Facebook onder de post over dit blogbericht. Vera en ik lezen de reacties allemaal! En hopelijk geeft deze mini binnenkijker jou ook weer inspiratie om met de verbouwing en/of inrichting van jullie poppenhuis aan de slag te gaan.

© 2015 - 2024 Moonwalkteddybear | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel